Минималната заплата не трябва да се вдига от 1 януари до 1077 лева, като първо трябва да се транспонира европейската директива за справедливи доходи. Причината е, че в момента тя се изчислява грешно, а грешката е 26%. 22 на сто са от разликата между изчисленията между основна и брутна заплата. Средната основна заплата е 1673,50 лева, а средната брутна е 2154 лева. Има и 4 процента допълнителна грешка, защото сега в изчислението участват и договори за управление и контрол. При спазване на процедурите 50% от основната средна заплата трябва да е 800 лева, тоест тя трябва да се намали. Ако не стане това от 1 януари да се запише да брутна минимална заплата от 1031 лева. Това каза по време на тристранката председателят на АИКБ Васил Велев. 

Той е категоричен, че вдигането на минималната заплата е награда за най-лошите работници и по този начин се взема от работливите. 

Велев цитира и  официални данни на НАП през 2023 г. най-ниските заплати - до 1000 лв. месечно са получавали 1,128 милиона българи, което представлява 45,5% от трудещите се на трудов договор в България. През 2024 г. се очаква този процент да нарасне до над 50%, което ще доведе до изравняване на минималната и медианната работна заплата. Това означава, че над половината от работниците и служителите ще получават официално еднакви заплати, без оглед на образование, квалификация или сложност на работата.