Второто издание на "VIVACOM Регионален грант" старти от днес, съобщиха от оператора. В рамките на програмата телекомуникационната компания предоставя безвъзмездна помощ на граждански организации, читалища и училища от цялата страна за проекти на местно ниво. Програмата се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право.

Общата стойност на "VIVACOM Регионален грант" е 60 000 лева. Финансирането за всеки проект може да бъде до 5000 лева, като няма ограничения нито на броя проекти, които една организация подава, нито на това дали е била сред печелившите в предходна година. Програмата ще подкрепи инициативи със средна продължителност до 1 година, като няма ограничение за сферите, в които ще се реализират проектите.

И в това издание, както в предходното, професионалисти и обществено значими личности от различни сфери ще бъдат част от журито, което ще оценява независимо проектите. Тази година това са Ива Дойчинова - журналист, Захари Карабашлиев - белетрист и драматург, Иван Кънчев - един от създателите на сдружение "Българска история", Любен Панов - директор на Български център за нестопанско право, Веселка Вуткова - директор "Корпоративни комуникации" във "Виваком".

Кампанията за набиране на предложения ще продължи до края на декември 2016 г. За кандидатстване е необходимо идеята и обосновката й да се представи в електронния формуляр: http://vivacomfund.bg/regionalgrant.html= Към него трябва да бъде приложено и копие на актуално състояние на организацията, издадено не по-късно от 3 месеца преди срока за кандидатстване. Това изискване не важи за училищата-кандидати.

Предварителният подбор ще бъде осъществен от двама експерти, които имат опит в оценка на проекти. До второто ниво на оценяване ще бъдат допуснати първите 50 проекта, които и двамата експерта са класирали да бъдат разгледани от журито.
Идеите, които бъдат одобрени и получат подкрепа, ще бъдат представени на www.vivacomfund.bgи на Информационния портал за гражданските организации в България -www.ngobg.info.

Кандидатстването с проекти е до 20 декември 2016 г., а оценка се прави до 2 януари 2017 г. Печелившите от програмата идеи ще бъдат обявени през март 2017 г.