Турция първа дипломатически реагира на заповедта на българското здравно министерство, македонци и сърби масово отказват резервации за февруари в Банско, Велинград, Сандански

Появиха се и “туристи по неволя”, които са предплатили лятото и идват въпреки увеличения разход, за да не загубят аванса

Появиха се “туристи по неволя” в зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово. Това са хора извън Европейския съюз, които от лятото са предплатили почивка и виза, но изненадващо сега се налага да дадат допълнително и за задължителен PCR тест. Ако откажат, губят парите си, дадени авансово. Затова идват в Банско и Боровец, но тук пестят от храна, напитки и развлечения.

Масово отпадат резервации и на "спонтанни" туристи не само в ски курортите ни, но и в Сандански и Велинград, където през януари и февруари масово до миналата година са ползвали балнеология македонци, сърби, турци, израелци. Тези държави обаче са посочени преди седмица в нова заповед на здравното министерство за ограничаване на влизането в България от страни в червената зона.

Заповедта, която е в сила, изисква PCR тест 72 часа преди влизане у нас от Северна Македония, Турция, Израел, Сърбия и др. При това независимо дали са ваксинирани, дори ако са го направили с 3 или 4 игли.

Първите данни са, че тези ограничения са "изтрили" засега под 10% от зимния туризъм в Банско, показа проверка на “24 часа”.

Хотелиери от Сандански обаче са категорични, че при тях има спад на 60% от македонските резервации, 40% от сръбските и около 15% от турските.

Още когато заповедта бе само проект, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

получи

протестно писмо

от турски

туроператори,

тъй като миналия петък в южната ни съседка започна ученическата ваканция и имало доста резервации за България. Първоначалният текст на заповедта предвиждаше изобщо всякаква забрана за влизане в България от трети страни, докато са в червена зона, но по-късно бе коригирано с изискването за PCR.

“Имаме и дипломатическо напрежение, защото наши колеги от Израел казаха, че не искат да бъдат третирани като втора или трета ръка хора. Те са вече на четвърта игла и са по-ваксинирани от много други страни в ЕС. Казаха, че ще ни сложат в черния списък и България няма да се ползва като туристическа дестинация”, предупреди тогава и туристическият министър Христо Проданов.

Преди 2 дни министър Проданов се срещна с посланика на Държавата Израел Йорам Елрон, за да потушава напрежението.

Анулиране на резервации заради новата заповед наистина има, показа проверката на “24 часа”, но не са апокалиптични, колкото се очакваше. Изискването за PCR затруднява повече нискобюджетните туристи, за които

тестът е

значителен

разход,

особено ако пътуват семейно.

“Снощи получих поредното анулиране на резервация за февруари от македонско семейство. Пишат ми, че заради изискването за PCR тест почивката им се оскъпява и се отказват”, казва хотелиерката Янка Рахова от Банско.

“Този тест допълнително оскъпява ски ваканцията за чужденците. Ние сме вдигнали минимално цените на пакетите - 5-10% в сравнение с миналата година. Няма как да направим допълнително отстъпки, защото едва покриваме разходите. Случвало се е цяла седмица да имаме само една заета стая, понякога са 3-4. Чудим се да работим или не”, допълни Рахова. Тя се надява от началото на февруари, когато започват ученическите ваканции в някои страни, заетостта да е по-висока.

Собственикът на петзвезден хотел в Банско Бурхан Немутлу коментира, че при него няма голямо канселиране на почивките заради тестовете. “Това условие се отразява по различен начин, зависи какъв е туристът. За бюджетните туристи разходът за тестове е сериозно перо и те се отказват. По-платежоспособните

преглъщат

сумата

И все пак един тест в Турция, Сърбия, Израел е 40-60 евро. За 3-4-членно семейство отива към 200 евро, още повече че се изисква и за деца над 12 г. Добре е, че все пак повечето държави не изискват тестове за своите граждани обратно”, обясни Немутлу.

И ако семейство е заделило около 2000 евро за ски и трябва да даде още 200, това си е допълнително натоварване. За висококатегорийните туристи, които заделят по около 5000 евро например, парите за тестове не са сериозно перо.

Хотелиерът казва, че тази година има и “туристи по принуда”. Това са хора от трети страни, които вече са дали по 100-150 евро за визи, предплатили са пакети и

ако анулират

почивката си,

ще загубят

повече,

отколкото ако платят за PCR. Според Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско и заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, засега там има анулиране на 5-8% от резервациите.

“Изискването за тестове е финансова пречка, но все пак е някаква възможност за туристическия бранш да работи, защото по целия свят има ограничения в това несигурно време. Другият вариант бе

съвсем да

затворим

границите

за чужденци

и тогава фалитите щяха да са масови”, допълни Бистрин. Той настоява за консултации с Министерството на туризма и за създаване на специална работна група за зимен туризъм. “Зимният туризъм е много специфичен, не е като летния, когато всички са в отпуск. През зимата ние следим почивните дни, кога са религиозните празници, ученическите ваканции. Затова рекламата трябва да е целенасочена към определени пазари, за определено време”, допълни Бистрин.

От концесионера на ски пистите в Банско - “Юлен” АД, коментираха, че засега не забелязват намаляване на посещаемостта на ски съоръженията, единствено броят на гостите от Турция е леко намалял.

В Пампорово

има около

15 хиляди

направени

резервации

за предстоящите седмици и ограничението се очаква да намали посещаемостта от съседните държави.

“Остават около 45 дни активен зимен сезон и се надявам най-после да бъдем оставени да работим в нормални условия”, каза пред “24 часа” изпълнителният директор на “Пампорово” АД Мариан Беляков.

“Всеки възпрепятстван по административен път турист се отразява на бранша. Изискването за PCR оскъпява престоя на туристите от трети страни. Това донякъде е излишно, защото те са ваксинирани, но все пак и ние разбираме че е редно да се търси баланс между мерки и бизнес. Не смятам, че редуцирането на 50% на капацитета на заведенията е разумна мярка и

не я смятам

за ефективна

Напротив, това е още едно безсмислено ограничение”, каза още Беляков.

“Сметките за ток, за газ, за горива са непосилни. Така че, когато държавните институции решат да затварят и ограничават определени части от бизнеса, независимо кой е той, аз бих искал да попитам - при месечна сметка от 200 хиляди лева миналата година и 700 хиляди за ток тази година кой ще я плати?”, попита той.

Във Велинград няма отлив и отказ на резервации от чужденци, съобщи за “24 часа” председателят на местната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Златко Златанов. Той обясни, че по това време на годината интересът на чуждите туристи към Велинград е сравнително малък, не е предпочитана дестинация, и в тази връзка мярката не е засегнала курортния град много.

Проблемът със зимните курорти обаче е и в самите нива на резервации за януари. Въпреки че са по-големи от миналогодишните,

все още не са

достигнали

дори 50%

от тези за януари 2020 г., когато пандемията все още не бе затворила границите. Данните за януари 2021 г. от Единната система за туристическа информация, в която се отчитат всички гости на хотелите, показват, че чуждите гости от трети страни през януари 2021 г. са били на минимума (виж инфографиката).