Изключение се прави само за тези блокове, за които МРРБ каже, че има финансиране

Цели се да не се надхвърля бюджетът й

Правителството забрани вчера сключване на договори с нови изпълнители по обществени поръчки по   Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради за нови изпълнители. Ресурсът по нея беше 2 млрд. лв. Това стана с промяна на Постановление № 18 на Министерски съвет от 2015 г. Определя се и краен срок за сключване на анекси към договорите за целево финансиране.

Изключение се допуска за сключване на договор с външни изпълнители, избрани с обществена поръчка само за сгради, за които има потвърдено от МРРБ финансиране, като се предвижда и срок за усвояването му.

Това изменение няма да повлияе на сключените договори за възлагане на обществени поръчки с избрани изпълнители, дейностите по които все още не са изпълнени и които ще продължат да бъдат изпълнявани съгласно условията на Програмата.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството подписа двустранни споразумения за трансфер на средства с 6 общини за енергийно обновяване на последните 48 блока по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради от общо 52 сгради. Така почти всички кандидатствали по Програмата сгради ще бъдат енергийно обновени с изключени на 4 блока в община Русе, които са получили отрицателна оценка за конструктивна устойчивост и поради това няма да бъдат финансирани.

С промените се цели недопускане на надвишаване на финансовия ресурс на Програмата и нейното реализиране в рамките на одобрения бюджет.