Анализатори: Няма да се повтори 2008 година

Паниката на “Уолстрийт” в понеделник повлече борсите по света, вкл. и българската.

В Европа пазарите изгубиха близо 2%. На българската фондова борса основните индекси отбелязаха спадове от близо 3 на сто.

Резките загуби дойдоха след срива на “Уолстрийт” в понеделник, където Dow Jones падна с 4,6% - най-големият еднодневен спад в историята му. Акциите в Азия последваха примера, като японският Nikkei 225 загуби 4,7%.

Спадът в САЩ се обяснява от всички анализатори с нарастването на доходността на облигациите, с очакванията, че инфлацията нараства по-бързо от прогнозите, както и от спекулациите, че ФЕД може да повиши лихвените проценти по-бързо. Към това се добавят и надценените през януари американски акции.

“Ако основните индекси паднат с още 3-4%, може да има лавина, която трудно ще спре. Сривът бе очакван, в последните 2-3 г. има ненормално движение нагоре, напомпано от печатането на пари”, заяви бившият шеф на Българската фондова борса Виктор Папазов.

Всички анализатори смятат, че няма опасност да се повтори кризата от 2008 г. и посочват, че във вторник Dow Jones се покачи с 1,18%.