Учени в Китай разработиха метод, чрез който могат да се произведат поне 50 кг вода от един тон лунна почва. Според техните твърдения, този пробив може да даде път на хората да се заселят на Луната, пише "Индепендънт".

Предишни мисии на Луната, които изследват именно лунната почва, разкриват, че на земният спътник има големи количества вода. Съдържанието е определяно като много ниско, вариращо между 0.0001 и 0.02%. 

Проучването, което е публикувано в списанието „Дъ Иновейшън", описва нов метод, чрез който потенциално могат да бъдат произведени близо 100 половинлитрови бутилки вода от 1 тон лунна почва.

Учените показват как, чрез награвяне на лунен реголит на температура над 270°C, посредством кръгли огледала, всеки грам от лунната почва може да помогне да се генерира вода.

Друг стоманен минерал, който може да бъде открит на Луната, улавя водорода в своята специфична химична структура, състояща се от нанометрични тунели, пише още в проучването. 

Ако към минерала се имплантира водород от слънчевия вятър, могат да бъдат произведени между 51 и 76 мг. вода за 1 грам разтопена лунна почва, казват изследователите.

Този водород служи още като „значителен ресурс" за произвеждането на вода на Луната, отбелязват учените.

В по-широк план, новият метод може да помогне да бъдат произведени близо 50 кг вода, съобщават участващите в проучването в изявление.

Според учените, методът „демонстрира за пръв път" свойството на водорода, съдържащ се в лунната почва, „да произвежда значителни количества вода, особено когато реголитът е разтопен на висока температура или е подложен на електронно облъчване.

Според тях, това количество вода ще бъде достатъчно, за да покрие дневния прием на 50 астронавти.

Стига да успеят да докажат, че могат да произвеждат годна вода по този начин, тя може да бъде използвана не само за пиене, а и за напояване на растения за бъдещи мисии. 

Последните открития предоставят значителни наблюдения над водните проучвания на Луната. Освен това дават информация и за конструкцията на лунни изследователски станции, добавят изследователите.

„Работата ни осигурява новаторски поглед над водната продукция на Луната, посредством реакцията между водорода и лунните материали", пишат те.