На 30-31 август в Казанлък ще се проведе юбилейната XV научна конференция
 „Проблеми и изследвания на тракийската култура". Създаването на този висок научен форум бе провокирано от големите открития на археолога Георги Кито в района на Казанлък, който самия той нарече „Долината на тракийските царе".

Китов откри много гробници и златни съкровища, които заедно с прочутата Казанлъшка гробница, показват блясъка на най-голямата държава на траките – Одриското царство в последните векове на старата ера.

А днес, благодарение на усилията на Община Казанлък, чрез спечелени европейски проекти за милиони евро са социализирани всички открити паметници, а през 2024 г. е завършен Археокомплекса, където е изложен огромен макет в мащаб 1:10 на столицата на Одриското царство – Севтополис.

Материалите от конференциите „Проблеми и изследвания на тракийската култура" се публикуват редовно със средства на Исторически музей „Искра" и Община Казанлък. Но предстоящата конференция ще остане в историята като един много важен научен форум, защото в нея има отделен международен панел, на който ще бъдат разисквани изключително интересните въпроси за влиянията на великата персийска култура в древността.

За целта от българска страна ще бъдат изнесени три доклада – на доц. Здравко Димитров, ръководител на Секцията по антична археология в НАИМ-БАН, на доц. Иво Топалилов, ръководител на Центъра по тракология към Института по балканистика-БАН и почетния професор на Стопанска академия „Димитър Ценов"-Свищов, доктора на историческите науки Николай Овчаров. В тях ще бъдат разгледани всички аспекти на персийските влияния на Балканите от
царството на Ахеменидите преди новата ера, през светилищата на персийския бог Митра в римския период, до контактите на прабългарите с високата цивилизация на Сасанидски Иран през първите столетия след Христа.

Много е важно, че на високия форум идват и двама от най-известните ирански
специалисти по древна история. Това са професорите Ruhollah Yousefi Zoshk и Masood Ahmadi Afzadi. Те ще запознаят своите колеги от България, а и цялата българска общественост с най-новите открития на иранската археология. Това ще бъде един поглед към великата, но слабо известна у нас, персийска култура, дала много на човешката цивилизация.