През август за 19-и пореден месец износът на стоки и услуги от България продължава да намалява, показват данните на НСИ, публикувани в петък.

Спадът на годишна база е съвсем малък - само 1,9%, докато по-рано през годината и в края на 2023-а се е стигало и до 15-процентен спад. Тенденцията обаче е много упорита, а и сегашният спад е спрямо данните за август миналата година, когато от своя страна износът беше с 11% по-нисък на годишна база.

През периода януари - юли България е изнесла в ЕС и в трети страни продукция за 56,5 млрд. лв., което е с 2,8% по-малко спрямо същия период на предходната година.

Според данните почти няма сектор от българската икономика, който да не е засегнат от низходящия тренд. Единственото изключение са химичните вещества и продукти, чийто износ расте на годишна база с десетина процента, както и износът на сурови материали, който расте с около 6%. Техният обем обаче не е особено голям - не надвишава 4 милиарда лева годишно.

Една от причините за тенденцията безспорно се цените, чието нарастване спря, а данните отразяват не количеството на износа а неговата стойност. Но другата по-важна причина е, че основните ни външнотърговски партньори - страните от ЕС, не са в особено добро икономическо здраве, а около 65% от износа ни е насочен към тях.

През 2021 и отчасти през 2022 г. голямо влияние върху силния ръст на износа ни играеше електроенергията и горивата, чиито цени бяха полудели, а България се оказа в изгодна позиция заради големите мощности за производство на електроенергия. Но днес вече не е така, а и цените на тока не са толкова високи, че да влияят на данните за целия износ. Единствено по време на летните горещини износът на ток малко се увеличи, но през септември отново се върна на предишните равнища.

Заради конюнктурните причини за низходящия тренд не е ясно кога ще приключи. Най-големият пазар за българските стоки - германският, се влияе силно от рецесията, която се настани на него в началото на годината и която до момента няма изгледи да е преминала.