Изобличавайте го, щом нанася вреда, и пресичайте изгодата му. Но не се надявайте да го промените

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Ако беше вярно, че на лъжеца му расте носът при всяка лъжа, колегата Георгиев нямаше да може да влиза в офиса.

Той лъже с лекотата, с която диша. Лъже екипа кога ще си направи своята част от задачата. Лъже шефа какво е свършил. Лъже как е минало свободното му време, макар че това никого не интересува. Лъже за собствена изгода, лъже и за забавление. Той е патологичен лъжец.

Много е неприятно да работите с лъжец. Особено ако сте от хората, които не търпят лъжата дори когато не ги засяга - разбиват я в името на истината.

Георгиев и ви отвращава, и постоянно ви се появяват пориви да го изобличавате. Но е напразно - каквото и да казвате, е страшно трудно да се справите с него, защото той си е такъв и равен нему по чин не може да промени поведението му.

Осъзнайте това, наложете си спокойствие и си спестете енергия, време и нерви да влизате в конфликт, когато от лъжата му няма да настъпят опасни последствия лично за вас, за друг колега, за екипа или за компанията.

Когато обаче лъжите му засягат изпълнението на вашите задължения, не се притеснявайте да информирате шефа. Това не е доносничество. Щом някой пречи да се свърши работата и може всички заедно да претърпите неуспех, началникът трябва да знае за риска. Не ваше право, а ваша служебна отговорност е да го уведомите.

С лъжеца се постарайте винаги да говорите пред свидетели, а още по-добре да водите писмена кореспонденция. Пазете си я и като се наложи, покажете какви са били уговорките.

А нямайте съмнение, че ще се наложи. Човек, който обича да лъже без нужда, задължително лъже при нужда. Георгиев без свян ще твърди, че никакви уговорки нямате, че не сте го разбрали, че ваша е вината и т.н.

Благоразумно си съхранявайте и документи от различните етапи на работата. Ако колегата ви допусне грешка, никога няма да признае. Много хора, които не са патологични лъжци, често лъжат, за да се оправдаят. А за патологичните лъжци това си е норма. Те не броят лъжата за грях. А когато имат изгода, задължително прибягват до нея.

Дори да вземете всички мерки, за да защитите себе си, неприятните преживявания не свършват.

На съвещание сте и Георгиев нагло лъже шефа. Да премълчите или да го изобличите? Ами не е еднозначен отговорът, защото в този момент трябва да държите сметка и за авторитета на шефа

По принцип той трябва да контролира работата на подчинените си и да е достатъчно добре информиран, за да хване сам лъжата на Георгиев. Но е зает човек, може да не влиза в подробности. Колегата ви е наясно и затова смело мами началника.

Ако подробностите са съществени и могат да окажат влияние върху работата, смело го разобличете. Е, не виквайте "Лъжеш", както ви се иска. Изберете по-мек подход от рода на "Колегата вероятно не разбра какво питате и каза, че това е свършено. Но то не е свършено". Трябва, естествено, да сте сигурни.

Можете да бъде по-резки, когато лъжецът лъже в отговор на ваш въпрос, когато се стреми да ви изкара неосведомени, когато с лъжите си злепоставя друг колега или си приписва чужди заслуги, за да блесне пред шефа.

Винаги показвайте и вие, и вашите колеги, че Георгиев е лъжец, защото само така началникът ще започне да проверява какво говори и какво върши той. Няма да го отучите да лъже, но поне няма да позволите да има изгода.

Иначе шефът може дълго да му вярва. Може дори да му стане фаворит. Някои лъжци са големи майстори.

Психологически експерименти показват, че нечестните не са некадърни. Даже напротив - по-креативните хора по-убедително лъжат. Те не съчиняват като лаици, чиито приказки и оправдания не минават и пред дете. Те са толкова изкусни, че лъжите им изглеждат по-убедителни даже от чистата истина. Добри са не само в предварително планираните, а и в т.нар. спонтанни лъжи, които възникват под въздействието на конкретни обстоятелства, най-често са защитна реакция и се смятат по-лесни за разпознаване.

Надявайте се, че колкото и голям майстор да е лъжецът, все е един момент шефът ви ще го разпознае, ще го хване, ще го уволни и ще ви отърве.
А междувременно вие гледайте да не оставате насаме с Георгиев или ако се налага и той започне да лъже, не проявявайте никаква любезност да го търпите. Личната ви полза ще е, че той ще спре да ви лъже без нужда. За него не е никакво удоволствие, след като дори лицемерно не се правите, че му вярвате. Но не забравяйте, че ще си продължи да ви лъже, когато смята, че има собствена изгода. Просто се старайте ефективно да го парирате.

За връзката креативност-нечестност и техники да я разпознаете четете утре.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Културата на признателност - ключова характеристика на компанията и фактор за вашия успех

Научни изследвания води ли принципът "Изяж жабата" до успехи в работата

Научен факт: Приятелите много силно влияят и на успеха в кариерата

17 начина да станете незаменими за шефа

Сбъркана фирмена йерархия вещае мрачно бъдеще. Симптоми да я познаете и да бягате

Защо на работа винаги да следвате принципа "Това, което знам, не е това, което знаеш"

Как умно да смените работата - по паралелна писта, с плавно плъзгане или рязък завой?

Митът за 10-те хиляди часа практика, които водят до шеметен успех

У всекиго се крие гений, но у някои дреме. Как да събудите вашия за успех в кариерата

Ако всички ви дават акъл в работата, прекалявате със заучена или с менте безпомощност

64% предпочитат изкуствен интелект пред интелекта на сегашния шеф и как да работите с робот