ЕС предприе последната стъпка за излизане от Договора за Енергийната харта, съобщи Европейската комисия. Многостранното споразумение за търговия и инвестиции не е съвместимо с целите на ЕС за опазване на природата и за развитието на енергетиката според целите за преход към чиста енергия и Парижкото споразумение, се пояснява в съобщението, предаде БТА.

Отбелязва се, че ЕС предвижда договорът да бъде осъвременен и че тази седмица бе постигнато споразумение за прекратяване на арбитражните производства в ЕС, свързани с него. Споразумението цели да изясни, че предвидената арбитражна клауза не се прилага в отношенията между инвеститор от ЕС и държава от ЕС.

Ясната практика на съдилищата в ЕС невинаги е била спазвана от арбитражните инстанции, които продължават да постановяват решения по подобни производства, отчита комисията. Това е причината държавите от ЕС и "Евратом" да договорят споразумение според международното публично право за уреждане на този въпрос, пояснява комисията.

Договорът за Енергийната харта беше подписан през 1994 г. и влезе в сила през 1998 г., като към него се присъединиха също Япония, Швейцария, Турция и повечето държави от Западните Балкани и бившия СССР, с изключение на Русия и Беларус. Италия се оттегли едностранно през 2015 г., Франция, Германия, Полша и Люксембург също прекратиха участие. Словения, Португалия и Испания започнаха процедура за оттегляне, уточнява ЕК.