Една от най-амбициозните ни цели е да се превърнем в град с нулево нетно количество до 2030 г. Постигането на тази цел изисква сътрудничество, иновации и дълбок ангажимент към управлението на околната среда. С гордост мога да кажа, че София вече прави значителни крачки в тази посока, увери кметът Васил Терзиев по време на откриването на 61-вата сесия на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата, който ще се състои в София от 27 юли до 2 август. 

По проблемите на изменението на климата в столицата ни ще работят повече от 500 делегати от 150 страни.

"За мен е голяма чест и привилегия да ви приветствам с добре дошли в София. Домакинството на тази среща на върха е възможност да споделим нашето разбиране, че наред с други фактори, процесът на урбанизация също е ключов фактор за промяна на околната среда. В резултат на това сме свидетели на негативни последици, които пряко засягат начина и качеството на живот в градските общности", обърна се кметът към делегатите в залата. 

По думите му адаптирането към изменението на климата е сложен процес на подготовка и активно приспособяване към постоянно променящите се климатични условия.

"Предизвикателствата обхващат голям набор от въпроси, особено когато става въпрос за умело балансиране на интересите на различните заинтересовани страни. Нашите подходи трябва да бъдат внимателни и да вземат предвид факта, че всички сме свързани и всичко има значение – биосферата, градските елементи и нашите социални и икономически нужди", допълни Терзиев и бе категоричен, че за да се справим с това предизвикателство, имаме нужда от наука, а вярата му именно в науката била огромна. 

"София се гордее, че е част от тази глобална общност, работейки заедно, за да създадем свят, в който икономическият растеж и опазването на околната среда вървят ръка за ръка", каза още Терзиев. 

Започвайки със София, нашата визия е ясна: да превърнем столицата ни в устойчив, зелен и издръжлив град, който дава пример на другите в България и региона. Научните и технологични постижения на България са всеизвестни и доказателство за това е създаването преди две години на INSAIT – Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София, добави кметът. 

Кметът Васил Терзиев заедно с председателя на IPCC Джим Скиа.
Кметът Васил Терзиев заедно с председателя на IPCC Джим Скиа.

IPCC е научният панел, отговорен за систематизирането, анализа и оповестяването на научна информация, свързана със състоянието на климата на планетата и необходимите мерки за адаптация към настъпващите климатични промени. Регулярните доклади на панела служат за научна основа, на която държавите взимат решения за планирането и провеждането на климатични политики.